Terdapat ralat dalam alat ini

Khamis, 12 Ogos 2010

Jaclyn Victor-Koleksi Gemilang (Karaoke)


Hehe...Along, Fie and me singing karaoke of Koleksi Gemilang originally sang by our idol..Jaclyn Victor. Enjoy...! ;)



Isnin, 28 Jun 2010

Lagu Tema FIFA 1966-2010

Memandangkan sekarang musim "HOT" FIFA 2010, pasti ramai dah tahu lagu tema World Cup 2010 kan??! Apa lagi kalau bukan "Waka...Waka..Eh..Eh.." yang dinyanyikan oleh penyanyi yang popular dengan debut singlenya dulu "Underneath Your Clothes" iaitu Shakira! Wah...bukan main meletop video klip Shakira dalam lagu ni. Dia memang makin"HOT" sekarang kan?! Tidak lupa juga penyanyi Spiritual terkenal R Kelly dengan lagunya "Sign of Victory". Kedua-dua lagu ni memang hebat dan sangat BEST!

Namun dalam keasyikkan FIFA tahun ini...pasti ramai yang tak tahu langsung pasal lagu-lagu tema FIFA yang sudah lapuk ditelan zaman kan? Hehehe....Walaupun saya bukan peminat fanatik bola sepak...tapi saya amat meminati lagu-lagu tema FIFA ini. Bagi saya lagu-lagu yang diperkenalkan semuanya sangat best. Lagu yang menjadi tema FIFA mempunyai pelbagai variasi dari segi tema serta genre yang dibawa. Tambahan pula, penyanyi-penyanyi yang membawa lagu-lagu ini semuanya bukan calang-calang hebat!

Terlintas di fikiran saya untuk mendengar semula lagu-lagu tema FIFA dari dulu sampai sekarang kat Youtube. Waahh...memang BEST! Siap download lagi...hehe. So bagi sesiapa yang tak tahu lagi lagu-lagu yang pernah menjadi tema FIFA dari tahun 1966 sehingga kini...ini adalah senarainya: (KLIK pada link kalo nak dengar lagunya k)

  1. 1996 (England)- World Cup Willie (Where in this World are We Going) by Lonnie Donegan
  2. 1982 (Spain)- Mundial '82 by Placido Domingo
  3. 1986 (Mexico)- A Special Kind of Hero by Stephanie Lawrence
  4. 1990 (Italy)- Un'estate Italiana by Edoardo Bennato & Gianna Nannini
  5. 1994 (US)- We are the Champions by Queen
  6. 1998 (France)- The Cup of Life by Ricky Martin and Together Now by Jean Michel Jarre & Tetsuya Komuro
  7. 2002 (South Korea, Japan)- Anthem by Vangelis and Boom by Anastacia
  8. 2006 (Germany)- Celebrate the Day by Herbert Gronemeyer with Amadou & Mariam and The Time of Our Lives by ll Divo & Tony Braxton
  9. 2010 (South Africa)- Sign of Victory by R Kelly and Waka Waka (This Time for Africa) by Shakira.

Enjoy the songs....!!! :)

Selasa, 22 Jun 2010

Jonathan Platero [SYTYCD]

Okay....ceritanya macam ini....semalam time menunggu baju habis basuh kat dobi hostel, saya sempat la juga menonton rancangan 'So You Think You Can Dance 2010' (SYTYCD) kat channel Astro. Minggu pertama punya show saya tak sempat nak tengok. Maklumla dekat hostel nak tengok TV memang payah. So, semalam merupakan show minggu kedua rancangan ini. Sungguh menarik! Walaupun tak mengikuti sangat perkembangan rancangan realiti ini...namun saya amat tertarik dengan persembahan daripada semua peserta rancangan ini.

Dalam banyak-banyak contestants.....saya sangat tertarik dengan seorang penari ini! OMG....meletop jantung bila tengok dia. Nak tahu siapa dia? Dialah bakal NEXT 'thing' saya sekarang.......and his name is JONATHAN PLATERO!


Facts about Jonathan Platero:
  • lahir pada 24th May 1988 (22 years old)
  • Birthplace: New York, Hometown: Sanford, FL
  • merupakan ahli gimnastik sebelum memulakan karier sebagai penari pada umur 16 tahun.
  • World Salsa Finalist 2006-2007
  • a dancer and acrobat dalam "High School Musical"
  • Top 20 contestant of SYTYCD 2010. Peserta lelaki ketiga eliminated dalam rancangan ini.

Saya pun kurang faham kenapa penonton boleh terlepas pandang akan kebolehan dan bakat dia dalam rancangan ini. Komen-komen juri sudah cukup menjelaskan bahawa Jonathan adalah antara peserta terbaik yang mereka pernah ada selepas lima musim berlalu. Hurmmm....kalo ada "wild card"....harapan menggunung tinggi Jonathan dapat masuk semula!

P/S: Video kat bawah ini adalah persembahan Jonathan yang paling saya suka! Gandingan bersama Karla Gracia dan dikoreografikan oleh Stacey Tookey pada minggu ke-18. Enjoy!

Isnin, 21 Jun 2010

Malam BBQ yang Tenang

19th June 2010- Rupanya aktiviti panggang memanggang di hujung minggu sangat seronok! Ayam panggang, pedal ayam, bontot ayam, hotdog panggang...wah sangat sedap!

Walaupun tanpa dirancang......Along tiba-tiba mendapat idea untuk meluangkan masa hujung minggu dengan menikmati BBQ. Hehehe...pada mulanya nak buat ringan-ringan kat dalam rumah Mac ja...tapi berakhir kat taman Permaisuri. Walaupun yang datang cuma 8 orang ja...namun keseronokkan tetap terasa. Teringat plak saya dengan keadaan malam tu.....kurang ini kurang itu la....maklumla first time menganjurkan BBQ sendiri...well, rasanya next time kena amik kursus kot. Haha....learn from mistakes! hehehe ;)

Thanks Along for a such great idea.....and also to Hurmz, Mac, Syuk, Syed, Madi and Atong....thanks for coming along! Can't wait for the next session. Ajak ramai-ramai...... Maybe after this we can do steamboat plak.....! ;=)

TENGAH MEMBAKAR ARANG...GIGIH!

NAMPAK TAK BONTOT AYAM PANGGANG TU?? THANKS HURMZ..HEHE

MAC YANG SEDANG GIGIH MEMANGGANG AYAM...SIAP LETAK MADU LAGI!

TENANG DUDUK DI SINI SAMBIL BERGOSSIP!

CAN'T WAIT FOR THE NEXT SESSION!!



Ahad, 20 Jun 2010

Cerita Hati Saya

Hurmmm......terlalu banyak yang berlaku akhir-akhir ini hingga saya tak tahu nak meluahkan isi hati ini kepada siapa. Kenapa begitu banyak kepedihan ni?? Entah mana Si Keseronakkan tu bersembunyi!

Ermm...baru-baru ini saya kehilangan seorang kawan. Entahla nak cakap macam mana....kalo nak dikatakan saya ni seorang pendendam....bukan juga! It's all about respecting each other. Kalo kawan dengan kawan dah tak boleh nak respect each other.....why we have to pretend to be friend?? Tapi perasaan saya ini.....siapa yang tahu? Hanya Tuhan je tahu...apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya! Well, I always want to think postively selagi termampu! So be it!

Tak cukup dengan masalah ni, sekarang saya pula tengah bergelumang dengan krisis hubungan! Complicatednya!!!! Saya tak tahu nak akap macam mana......saya berharap sangat yang dia tahu perasaan saya. Saya tak pernah berniat mempermainkan perasaan sesiapa....lebih-lebih lagi saya dah pernah mengalaminya. Memang betul diri ini sudah mula membuka pintu tapi pintu ini bukan untuk dia kot! Huhu....dilema sangat...

Masalah kawan...cinta masih tak cukup! Kini dengan masalah kewangan...masalah study! OMG! Nak je saya menjerit sekuat hati kalo boleh....biar sampai hilang suara. Tapi saya masih berpijak di bumi yang nyata! Still normal! Ahaks......c'mon beb...this is Zino...a person that always know what to do when troubles comes and can stand on his own feet! Takkan mudah jadi gila! Hahaha....

Walaupun banyak benda yang sangat pedih dan pedas menimpa....saya tetap masi boleh bertahan kerana saya masi mempunyai ramai kawan yang sangat memahami saya dan sentiasa menjadi peneman di waktu suka duka saya. I love them very much! Walaupun perkara kecil seperti menemani saya karaoke, lepak-lepak atau makan-makan....or listening to my stupid jokes....actually it really meants a lot! Thanks So Muucchh!

Inilah cerita hati saya sekarang........

Isnin, 14 Jun 2010

Angin Ribut, Taufan akan Datang!!

Bila dengar pasal ribut taufan pasti meremang bulu roma kan! Tapi yang ini lagi teruk dan lebih menakutkan daripada apa yang kita fikirkan! Tadi saya sempat membuka laman web rasmi NASA dan ternampak sebuat artikel terbaru yang diterbitkan oleh sekumpulan pengkaji dari National Center for Atmospheric Research (NCAR), diketuai oleh Mausumi Dikpati. Mereka mengatakan satu ribut taufan yang amat besar yang dipanggil "the Great Ocean Conveyor Belt" bakal menyerang bumi pada sekitar tahun 2010 atau 2011!! Pernah tak korang menonton cerita "The Day After Tomorrow"?? Apa yang berlaku dalam cerita itu BAKAL menjadi realiti! Untuk pengetahuan anda semua...cerita tersebut SEBENARNYA diadaptasikan daripada kajian yang dibuat oleh Dikpati! Huhu...seramm tak??!

EARTH'S GREAT OCEAN CONVEYOR BELT

Berikut adalah sebahagian dari petikan artikel NASA:

"The top of the conveyor belt skims the surface of the sun, sweeping up the magnetic fields of old, dead sunspots. The 'corpses' are dragged down at the poles to a depth of 200,000 km where the sun's magnetic dynamo can amplify them. Once the corpses (magnetic knots) are reincarnated (amplified), they become buoyant and float back to the surface." Presto--new sunspots!

All this happens with massive slowness. "It takes about 40 years for the belt to complete one loop," says Hathaway. The speed varies "anywhere from a 50-year pace (slow) to a 30-year pace (fast)."

When the belt is turning "fast," it means that lots of magnetic fields are being swept up, and that a future sunspot cycle is going to be intense. This is a basis for forecasting: "The belt was turning fast in 1986-1996," says Hathaway. "Old magnetic fields swept up then should re-appear as big sunspots in 2010-2011."

Like most experts in the field, Hathaway has confidence in the conveyor belt model and agrees with Dikpati that the next solar maximum should be a doozy. But he disagrees with one point. Dikpati's forecast puts Solar Max at 2012. Hathaway believes it will arrive sooner, in 2010 or 2011.

"History shows that big sunspot cycles 'ramp up' faster than small ones," he says. "I expect to see the first sunspots of the next cycle appear in late 2006 or 2007--and Solar Max to be underway by 2010 or 2011."


SUN'S GREAT CONVEYOR BELT


Jadi, sape yang betul?? Hanya masa dapat menentukan. Apapun...ribut taufan akan melanda.

Be Prepare!

Khamis, 10 Jun 2010

SABHI SADDI

Tadi time lepak2 mata ke Youtube....tiba-tiba terlintas nak tengok Sabhi Saddi nyanyi live. Rupanya dalam Youtube tak banyak video pasal dia. The only live dia pernah buat adalah dalam NTV7 Breakfast Show.....tapi memang mantap gak vokal dia! Rasa macam nak tengok more live show of him!! Hurmmm.....kerana kurang puas hati, saya pun search la nama dia kat internet. Rupanya dia baru nak berjinak-jinak dengan dunia musik.....so let us welcoming him to 2010!


Tapi siapa Sabhi Saddi ni sebenarnya?
Kalau tengok gambar dia....macam orang Indonesia pun ade...or macam pinoy....macam model pun ade...macam mix-mix pun ade! Hehe..tapi semuanya bukan!
Sabhi Saddi adalah anak kelahiran Sandakan.....rupanya orang Sabah ok!! Berumur 25 tahun dan merupakan bekas penari hip hop kumpalan Edsco bersama Aam AF (Wah...rupanya penari pun berbakat dalam bidang suara jugak! Excellent...).


Sabhi Saddi mula memperkenalkan dirinya di dalam industri musik dalam single pertamanya "Sayang Giler" dalam sebuah filem produksi KRU Cicakman 2. Selain tu dia juga turut dikenali melalui single " Jalan Pulang".

Kini, Sabhi Saddi tengah sibuk mempromosikan single barunya NADIKU dan GEMERLAPAN. Genre lagu Sabhi ni sebebnarnya lebih kepada R&B....dan suaranya pun sedap dan mantap esuai dengan genre yang dibawanya. He got the type of voice that i like! Walaupun sangat baru lagi dalam indutri musik tanahair...tapi dari segi suara serta vokal memang cukup memukau! I really hope he will go far in this industry!
Go Sabhi Saddi.............Caiyok!!!

P/S: Kalo tak silap saya...dulu Sabhi Saddi menggelar diri sebagai Boy...

Selasa, 8 Jun 2010

Mimpi Gigi Dicabut!

08th June 2010--> Pagi ini saya bangun agak awal dalam pukul 6.45am! Masa terjaga tu saya sudah mula rasa tak sedap hati. Tanpa menghiraukan perasaan, saya terus mandi dan bersiap untuk ke kolej. Masa menunggu ketibaan bas kolej, tiba-tiba saya teringat pasal mimpi saya semalam! Hati mula rasa tak sedap hati lagi. Then, saya pun tanyala kawan-kawan saya apa maksud mimpi itu.....dan jawapan yang diberi sangat membimbangkan! Bertambahla mood tak baik saya hari ini!!

Mesti korang nak tahu mimpi tu apa kan??
Actually saya bermimpi gigi taring atas saya dicabut. Tapi dalam mimpi tu saya tak ingat siapa yang mencabutnya dan kenapa ianya dicabut. Tapi apa yang jelas gigi saya dicabut...betul2 dicabut! Bila saya bertanya pada kawan2 saya....mereka mengatakan ini adalah petanda musibah bakal berlaku! OMG! Betul ke???

Oleh kerana terlalu khuatir dan terlalu banyak persoalan timbul di benak fikiran.....saya tidak dapat berdiam diri macam itu saja. Saya pun mula la membuka laptop kesayangan saya dan mencari maklumat berkenaan dengan mimpi tersebut. Waduh!! Hasilnya memang sangat ngeri!

Menurut petikan dari sebuah satu laman web (http://www.seuramoe.com/dream.html).............

  • menurut Islam:
    • Gigi: adapun gigi maknanya adalah keluarga rumah tangga lelaki. Maka gigi sebelah atas adalah keluarganya yang lelaki dan sebelah bawah keluarga yang perempuan.
    • Gigi yang goyang: jika sebahagian gigi goyang, menunjukkan ada yang akan berpenyakit. Gigi yang jatuh dan hilang menunjukkan kematian atau hilang buat selama-lamanya.
  • menurut Barat:
    • Gigi: hubungan tidak menyenangkan dengan penyakit atau orang yang membingungkan.
    • Gigi yang goyang: kegagalan dan khabar buruk.
    • Gigi yang hilang: kemalangan dengan tiba-tiba.

Daripada penjelasan tentang perbezaan tafsiran Islam dan Barat tentang mimpi....dua2 menunjukkan tafsiran yang tersangat negatif!! Dan seperti yang diberitahu rakan2 saya....mimpi gigi tercabut atau dicabut memberi petanda salah seorang yang terdekat akan meninggal!! Lebih2 lagi ada seorang teman memberitahu bahawa dia pernah mengalami mimpi yang sama dan seminggu kemudian seseorang dari ahli keluarga terdekatnya meninggal! Serammmmmm............!

Now...I'm trying to think positive!! Yeah...that's what I should do from the beginning!
Orang kata mimpi tu kadang-kadang boleh jadi realiti....kadang-kadang cuma mainan tidur semata-mata! Saya percaya apa yang bakal berlaku hanya ditentukan oleh Tuhan dan bukan ditentukan oleh mimpi kita.
BE POSITIVE Zino Zegna!

Khamis, 3 Jun 2010

Kata TIDAK pada Buang Bayi!!

Aduhai......saya agak terkilan dan rasa kecewa akhir-akhir ini! Bukan kecewa sebab putus cinta....tapi kecewa dengan kes buang bayi yang semakin hari semakin menjadi-jadi ala2 satu trend baru di Malaysia ini. Agak terkejut juga bila mendapat tahu statistik baru-baru ini bahawa di Malaysia, sebanyak 2 bayi luar nikah dilahirkan setiap jam!! Parah tak?! Saya tertanya-tanya juga kenapa kita boleh menjadi seteruk ini? Adakah disebabkan golongan-golongan ini terdiri daripada orang-orang yang tidak berpendidikan dan kurang ajaran agama?? Adakah kita perlu menuding jari kepada ibu bapa mereka kerana tidak pandai mendidik?? Ataupun golongan-golongan ini memang dilahirkan dengan perasaan yang tidak berperikemanusiaan dan kejam?? Wah...banyak sungguh persoalan yang tidak terjawab ni...

Oleh sebab begitu banyak persoalan yang sukar dijawab....saya rasa pencegahan adalah cara terbaik untuk mengatasi kekejaman yang tidak berperikemanusiaan ini!
Bagaimana caranya??!!

INTRODUCING...................................................

LEVONELLE!


Levonelle adalah salah satu ubat contraceptive yang agak istimewa di pasaran. Ia lebih dikenali sebagai emergency contraceptive. Bagi pasangan yang terlanjur dan terlupa mengenakan protection yang sepatutnya...jangan risau! Masih ada masa! Sebaik saja melakukan aktiviti terlarang tu...pasangan perempuan boleh mencegah daripada terhamil dengan memakan ubat ini. Tetapi perlu la diingatkan....jangka masa yang efektif adalah dalam 12 sehingga 72 jam sahaja!! Lebih daripda 72 jam....anda tanggungla sendiri. Makan ubat ini pun dah tak guna! Mungkin ramai yang tertanya adakah cara ini halal? Ingat! Ini bukan satu teknik pengguguran anak. Menurut clinical study...ia bertindak untuk mengelak sperma bergabung dengan ovum! dengan ini proses penghasilan zygote tidak akan terjadi.

Untuk keterangan lanjut....sila layari http://www.levonelle.co.uk.
Selamat mencuba!

Isnin, 31 Mei 2010

Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan!!

30th & 31th May-Tadau Kaamatan@Pesta Menuai!!! Siapa orang Sabah yang tak tahu pasal perayaan ni memang amat menyedihkanlah!!! Yelah...perayaan zaman-berzaman....budak tadika pun tahu k...!! Hehehe.....

Memandangkan saya adalah salah seorang anak jati Sabah yang sekarang duduk di semenanjung Malaysia...biarlah saya bercerita sedikit tentang perayaan yang sangat dibanggakan dan meriah sekali di Sabah. Tadau Kaamatan merupakan perayaan suku kaum Kadazan-Dusun yang merupakan salah satu kaum terbesar di Sabah. Perayaan ini berlangsung setiap tahun pada 30hb dan 31hb Mei. Pesta ini diadakan bagi tujuan merayakan semangat padi atau lebih dikenali sebagai "Bambazon" dan dirayakan selepas musim menuai sebagai tanda kesyukuran.

Antara acara yang menarik sempena pesta ini adalah pertandingan ratu cantik atau "unduk ngadau", pertunjukkan bina badan, tarian Sumazau, acara menumbuk padi beramai-ramai dan persembahan kesenian dan kraftangan. Selain itu, hidangan popular juga turut menjadi tarikan pesta ini. Misalnya "Tapai" iaitu sejenis minuman atau arak tradisional kaum ini. Ianya diperbuat dari beras atau ubi kayu yang diperam dalam sebuah tempayan besar bercampur dengan ragi. Rasanya sedapppp...tapi minum banyak boleh buat korang tingtong@senggugut! Hahaha....

So, bagi semua kawan2 ku yang berasal dari Sabah terutamanya yang berbangsa Kadazan-Dusun...KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN kio......tahun ni melepas la saya nak celebrate kat kampung tersayangku...huhu :(

Tarian Sumazau

Pertandingan Unduk Ngadau

Kemeriahan Pesta menuai

Acara minum Tapai

Selasa, 18 Mei 2010

HELLO Ryan Cabrera!


Pada pertengahan tahun 2000, ramai penyanyi muda yang bersaing sengit untuk menduduki carta teratas dalam industri musik. Sebilangan daripada mereka hanya bergantung pada produksi studio...namun ada sebilangan daripada mereka memang dilahirkan sebagai pemusik...sehingga boleh mencipta nama, lagu dan musik dengan bakat sendiri. Salah seorang daripada mereka ini adalah Ryan Cabrera! Mesti ramai lagi yang masih belum mengenali pemusik pop Amerika ni. Saya mula mengenali beliau melalui lagu hit pertamanya iaitu "40 kind of sadness". Setelah mendengarnya di radio...saya mula tertarik dengan genre musiknya dan seterusnya meminatinya sehinggala hari ini!

"I sometimes feel I can move mountains with my musics" - Ryan Cabrera

Dilahirkan pada July 18, 1982 di Dallas, Texas...Ryan berasal dari keluarga yang tidak mempunyai latar belakang seni musik langsung. "I started playing guitar kind of by accident.." Ryan memulakan cerita tentang perjalanan seni musiknya. Semasa berada di rumah temannya semasa zaman persekolahan dulu, dia terjumpa buku bit gitar. Keinginannya untuk mencuba rupanya telah membantu dia mengenali bakatnya sendiri.

Ryan pernah menubuhkan sebuah punk band sendiri yang dinamakan Caine. "The music was just as bad as our name was.." Ryan hampir berputus asa dan mengatakan yang dia bukanla seorang penyanyi terlatih dan penubuhan kumpulan itu adalah satu kesilapan besar. Satu hari, Ryan seolah-olah mendapat satu ilham dan semangat terhadap musiknya setelah mendengar musik Dave Matthews Band. Dia terpesona dengan gaya mainan gitar Matthew dan menganggap beliau sebagai penyanyi serta penulis lagu yang segar dan berbakat. Akhirnya, Ryan Cabrera memutuskan bahawa musik bukanla setakat hobi dia semata-mata lagi..."I said okay, this is going to be my life now. I have to start playing this music!"


Bermula dari album Elm Street (2001) diikuti Take It All Away (2004), You Stand Watching (2005) dan The Moon Under Water (2008)...Ryan Cabrera telah banyak meraih kedudukan carta teratas dalam industri muzik antarabangsa. Album Take It All Away telah berjaya menembusi jualan sehingga Double Platinum. Antara lagu single dia yang hit di carta termasukla I Will, On The Way Down, True, 40 Kind of Sadness, Shine On, Photo, Say dan Enemies. Namun, apa yang mebuat saya lebih tertarik kepada dia ini adalah genre musik yang dibawanya dan juga kerana hampir kesemua lagu daripada albumnya adalah hasil tulisan dan ciptaan dia sendiri. Saya memang suka jenis penyanyi sebegini! Hehehe...

P/s: Baru-baru ini saya ternampak Ryan dalam Youtube dah berambut panjang ala2 Kurt Cobain gtew....mana perginya trademark Ryan yang berambut bleach-blonde dan spiky tu??? Hehehe...

Isnin, 17 Mei 2010

Apa kata NASA pasal 2012??


Akhir-akhir ni bila saya online atau baca suratkhabar ataupun tengok berita....macam-macam kejadian aneh makin kerap berlaku! Sebagai contoh kejadian letupan gunung berapi di Iceland pada 17 April lalu yang menyebabkan asap tebal yg dahsyat menutupi hampir keseluruhan Eropah! Bagi yang tahu serba sedikit tentang agama...asap merupakan salah satu daripada 10 petanda-petanda hari kiamat! Bukan itu saja....banyak lagi tanda-tanda lain yang sering mempengaruhi kepercayaan kita terhadap kebenaran 2012...misalnya gempa bumi..Tsunami...wabak H1N1........kalo nak disenaraikan memang banyakla!!!!
Ingat lagi tak kita pasal isu Y2K??? Masa tu bermacam-macam ramalan yang kita dengar pasal Y2K...hampir huru hara satu dunia pasal isu tu. Tapi...tengokla apa berlaku masa itu? Takde ape pun yang berlaku! So, bagaimana plak dengan ramalan kali ni????
Demi menjelaskan ramalan ini dengan lebih logik dan masuk akal.....NASA telah memberi sedikit ulasan tentang persoalan berkaitan dengan ramalan 2012 ini......antaranya:

Question (Q): Are there any threats to the Earth in 2012? Many Internet websites say the world will end in December 2012.
Answer (A): Nothing bad will happen to the Earth in 2012. Our planet has been getting along just fine for more than 4 billion years, and credible scientists worldwide know of no threat associated with 2012.

Q: What is the origin of the prediction that the world will end in 2012?
A: The story started with claims
that Nibiru, a supposed planet discovered by the Sumerians, is headed toward Earth. This catastrophe was initially predicted for May 2003, but when nothing happened the doomsday date was moved forward to December 2012. Then these two fables were linked to the end of one of the cycles in the ancient Mayan calendar at the winter solstice in 2012 -- hence the predicted doomsday date of December 21, 2012.

Q: Does the Mayan calendar end in December 2012?
A: Just as the calendar you have on your kitchen wall does not cease to exist after December 31, the Mayan calendar does not cease to exist on December 21, 2012. This date is the end of the Mayan long-count period but then -- just as your calendar begins again on January 1 -- another long-count period begins for the Mayan calendar.

Q: Could a phenomena occur where planets align in a way that impacts Earth?
A: There are no planetary alignments in the next few
decades, Earth will not cross the galactic plane in 2012, and even if these alignments were to occur, their effects on the Earth would be negligible. Each December the Earth and sun align with the approximate center of the Milky Way Galaxy but that is an annual event of no consequence.

Q: Is there a planet or brown dwarf called Nibiru or Planet X or Eris that is approaching the Earth and threatening our planet with widespread destruction?
A: Nibiru and other stories about wayward planets are an Internet hoax. There is no factual basis for these claims. If Nibiru or Planet X were real and headed for an encounter with the Earth in 2012, astronomers would have been tracking it for at least the past decade, and it would be visible by now to the naked eye. Obviously, it does not exist. Eris is real, but it is a dwarf planet similar to Pluto that will remain in the outer solar system; the closest it can come to Earth is about 4 billion miles.

Q: Is the Earth in danger of being hit by a meteor in 2012?
A: The Earth has always been subject to impacts by comets and asteroids, although big hits are very rare. The last big impact was 65 million years ago, and that led to the extinction of the dinosaurs. Today NASA astronomers are carrying out a survey called the Spaceguard Survey to find any large near-Earth asteroids long before they hit. We have already determined that there are no threatening asteroids as large as the one that killed the dinosaurs. All this work is done openly with the discoveries posted every day on the NASA NEO Program Office website, so you can see for yourself that nothing is predicted to hit in 2012.

Q: Is there a danger from giant solar storms predicted for 2012?
A: Solar activity has a regular cycle, with peaks approximately every 11 years. Near these activity peaks, solar flares can cause some interruption of satellite communications, although engineers are learning how to build electronics that are protected against most solar storms. But there is no special risk associated with 2012. The next solar maximum will occur in the 2012-2014 time frame and is predicted to be an average solar cycle, no different than previous cycles throughout history.


Di atas adala beberapa persoalan lazim serta jawapan yang diberikan oleh NASA tentang ramalan 2012. Namun, seperti biasa, kita tak seharusnya menerima bulat2 jawapan tersebut kerana banyak hal yang NASA itu sendiri tidak dapat terangkan secara logikal dan saintifik! Kita kena ingat....dunia kita ini bukan bergantung dengan fakta sains semata-mata! Kita punya kepercayaan serta agama masing-masing. Dengan berlandaskan kepercayaan itulah kita boleh menentukan arah tuju hidup kita dan membolehkan kita membezakan yang baik dan buruk! Beringatlah....kiamat bukan ditentukan oleh ramalan manusia tapi Tuhan yang akan menentukan ia....maybe esok lusa, tahun depan atau 2020 kiamat akan terjadi...tidak semestinya tahun 2012!!!!!

Jumaat, 7 Mei 2010

SeLamat JalaN KawanKu yang Hijau!

1hb May 2010- Malam terakhir bersama dengan Isma...huhu. Rasa sangat pilu plak bila nak melepaskan seseorang tu pergi jauh dari kita...lebih2 lagi orang yang kita sayang. Tiba2 terlintas plak di fikiran ni....baru sedar betapa pentingnya kawan tu. Lebih penting dari segala-galanya. Ade boifren ke...or girlfren ke....tak boleh mengatasi rasa sayang kawan tu k. Contoh terbaik adalah malam hijau ini. Walau dalam gambar nampak ceria tapi sebenarnya malam ni adalah malam emosional k! Dapat juga tengok kawan kitorang ni mengeluarkan airmata sebelum berangkat ke Bintulu pada 2hb May 2010 untuk selama-lamanya ( harap dia datang juga melawat kitorg kat sini satu hari nnt ;p)

Sini...saya ada la jugak upload beberapa pic best yang diambil dari kamera kawan2 malam tu....tinggalah kenangan terindah! :)


Ni Isma yang tengah menangis! Hehe..


Sesi terakhir photo shooting!


"Leaving on a Jet Plane" khas utk Isma


Acara makan2 dan potong kek bersama Isma.

Khamis, 22 April 2010

Charice Pempengco Vs Bianca Ryan

Hello pada semua bloggers.......agak lama juga saya menyepi kan. tengok blog saya pun dah lama tak ada update terbaru....itu sebab kepala otak belum basah dengan idea lagi...asyik busy dengan benda lain ja! hehe...

Baru-baru ini saya banyak menghabiskan masa dengan Youtube...yer la memandangkan hostel ini tak ade TV...maka Youtube juga la jadi teman...hehe.
Dalam melayan youtube, saya tertarik dengan kisah dua budak perempuan ni......Charice Pempengco dan Bianca Ryan! Bagi yang meminati industri vocal mesti dah kenal siapa dua mereka kan? Bagi yang tak kenal.....ermm..I must say you HAVE to know them! The world keep comparing them both.....why? Hehe...stay tuned to find out...

Charice Pempengco lahir pada 10th May 1992 (now 17 years old) dan merupakan penyanyi antarabangsa yang berasal dari Filipina. Charice meraih populariti daripada Youtube atas usaha seorang peminatnya yang hanya ingin dikenalo sebagai Falsevoice. Falsevoive merasa sedih kerana rakyat negara itu kurang menghargai bakat Charice. Oleh itu, Falsevoice pun dengan gigihnya merakam semua persembahan Charice dalam setiap pertandingan dan menghantarnya ke Youtube. Bakatnya telah menarik perhatian dunia luar sehingga diundang ke Ellen Degeneres Show dan juga Oprah Winfrey Show. Kisah hidupnya diterbitkan dalam sebuah filem bertajuk "Charice Pempengco's Life Story". (http://www.ampedasia.com/forums/reenactment-of-charice-pempengcos-life-story-t-13494.html). Charice mula menyanyi dan menyertai pertandingan nyanyian sejak berumur 3 tahun lagi bagi menampung hidup keluarganya yang serba miskin. Menurut Charice, semua teknik vokal serta nyanyiannya dipelajari dari pertandingan2 yang diikutinya dan juga dari ibunya, Raquel Relucio.


Bianca Ryan lahir pada 1 September 1994 (now 15 years old) di Philadelphia, Pennsylvania. Bianca mula popular setelah menjuarai American's Got Talent (AGT) pada umur 11 tahun. Seperti Charice, Bianca juga mempunyai bakat yang besar pada umur yang sangat muda. Bianca mula dikenali semasa dia menunjukkan kemantapan vokalnya buat kali pertama semasa ujibakat AGT. Lagu "And I'm Telling You I'm Not Going" yang dibawanya telah membuatkan para juri serta penonton menjadi speechless! Bagi rakyat di negara Barat, Bianca adalah idol serta role model di kalangan anak2 muda di sana.
Oleh kerana bakat kedua2 budak perempuan ni sangatla besar dan berlatarbelakangkan hidup yang berbeza.....seluruh dunia asyik membandingkan yang mana satu lebih hebat. Bagi saya, kedua2 mereka mempunyai keunikan masing2 dan tidak seharusnya diperbandingkan. Lebih baik kita jadikan cerita hidup mereka sebagai satu pedoman dan pengajaran untuk mencapai cita-cita sehingga berjaya!! Betul tak??? Hehehe ;)

Jumaat, 19 Mac 2010

Tersimbah AIR PANAS gara sesuap maggi!

Saya baru je terima info from my colleagues yang my other colleagues (namanya A je la..) kena simbah (tersimbah) air panas and now are admitted to ward! OMG.....

Entahla...nak cakap benda ni menyedihkan...azab...tapi lucu pun ada. Apa tidaknya....malapetaka berlaku disebabkan sesuap maggi..ahaks..

Cerita yang saya dengar adalah macam ni....si B ni nak makan maggi...so dia masakla air panas dlm kettle. Yang silapnya dan juga x logiknya...nape nak masak air tu kat tempat yg tinggi? Dengar2 kettle tu di letakkan kat atas microwave...dan microwave tu plak letaknya dia atas fridge!
[Tau tak....kalo ikut hukum sains...masak air tempat yg tinggi boleh menjadi faktor air tu masak lambat...sbbnya tekanan rendah dn macam2 lagi la.....]

Ok...berbalik pada cerita asal...kemudiannya si A ni pergila fridge tu nak amik something....lepas tutup fridge tu kettle tu terus terjatuh....wahhh! Malapetaka sungguh! Naseb baik hanya separuh badan je kena...dari kepala hinggala ke kaki. Yang nasib baiknya lagi...nasib budak A ni bertudung...so tolong2 cover juga la skit kat bahagian kepala dan muka tu....huhu..tapi habis kulit tangannya melecur menggelembung....yeewwwk

PENGAJARANNYA....nak masak air tu jangan la masak tempat yang tinggi sangat....x sangka pasal nafsu sesuap maggi boleh bawa padah...huhu!

Isnin, 1 Mac 2010

"A Feeling I Wanna Share"

You SMS me that morning to basically say that you care for me,
But that you're just not in love...
Immediately I pretended to be feeling similarly and led you to believe it was okay to just walk away from the one thing that's unyielding and sacred to me..

Well I guess I'm trying to be nonchalant about it..
And I'm going to extremes to prove I'm fine without you..
But in reality I'm slowly losing my mind underneath a disguise of a smile..
Gradually I'm dying inside....
Friends ask me how I feel and I lie convincingly cause I don't want to reveal the fact that I'm suffering....
So I wear my disguise 'till I go home at night and turn down all the lights...
And then I break down and cry

So what do you do,
When somebody you're so devoted to suddenly just stops loving you?
And it seems they haven't got a clue of the pain that rejection is putting you through..
Do you cling to your pride and sing "I will survive"??
Do you lash out and say "How dare you leave me this way?"
Do you hold on in vain as they just slip away??

P/S: But after all you've done to me...I will keep being strong and one day I will make sure you are not a part of my life anymore...

Rabu, 17 Februari 2010

Tinggalkan AKU!!!

Petikan ini dipetik daripada lirik lagu Anuar Zain "Tinggalkan Aku". Personally, lagu ini ada makna yang sangat mendalam dalam diri saya sekarang ni...dan saya tujukan kepada yang sepatutnya...hopefully saya akan dapat melupakan semuanya dengan cepat dan kembali seperti sedia kala...i want to be happy...not to be broken by someone else!

****
Kata Mu cinta telah tiada
Sendiri Aku menahan pedih ini
Hilang semua rasa, habis begitu saja
Untuk bersama buat selamanya..

Kata Mu Dia yang lebih sempurna
Dia la di jiwa, Dia nafas asmara
Bisik kata-kata akhir Mu itu
menusuk jiwaku
Kini Kau datang kembali padaku lagi..

Pergi sudah tinggalkan Aku
Ku tak ingin Engkau ada
Kembali lagi ke dalam cerita hidup Ku ini
Ku bahagia tanpa dirimu
biar begini adanya aku kerana
tanpa Mu Kutemukan sinarnya..

Usah lagi Kau guris hatiku
Ku tak mahu lagi merasakan hadir Mu dalam duniaku
Pergilah dari hidup Ku!

Jumaat, 5 Februari 2010

WOW....Real QUEEN of BELTING!

MELALAK....MENJERIT! Biasanya gelaran ini yang diberi oleh kaum-kaum yang buta seni muzik kepada penyanyi2 yang menggunakan teknik BELTING bila menyanyi...sorry to say...sometimes it really piss me off to hear that! BELTING is not menjerit or melalak yew.....it is a singing or vocal technique yang memerlukan Range Vocal yang tinggi dan Lung Power yang mantap!

Bercakap pasal belter singer ni.....my favourite will be Jaclyn Victor, Charice Pampengco, Mariah Carey, Danyl Johnson, Clay Aiken, Adam Lambert and the latest one is Sam Tsui (But Sam is the most average belter compared to the others..but still love his voice)! haha...

But who is the REAL QUEEN OF BELTING?? You guys would not going to love her...including me. But OMG she is really amazing! She can belt, hit and sustain the HELL note that probably none of living human can hit like what she did.....introducing........ ERYKAH BADU!!

BELIEVE IT OR NOT....watch this video....


SO....how was she?? Hahaha...please give some comments ya...enjoy :)


Khamis, 28 Januari 2010

Jangan Berhenti Berharap!!



Hye semua.....

Post lepas saya ada cerita sedikit pasal GLEE....cerita baru yang tengah HOT sekarang ni kan?? Hehe....dalam cerita tu ada satu part dorang nyanyi lagu "Don't Stop Believin" rasanya kat episod 2 atau 3 kowt.... walaupun first time dengar, saya dah minat gila dengan lagu tu!! Entah dah berapa kali ulang2 scene tu....ahaks

Oleh kerana terlalu taksub dan jatuh cinta dengan lagu tu....saya pun bukalah Youtube sebab nak tahu sape penyanyi asal lagu tu. Tanpa disengajakan.....saya terjumpa video ni plak.....

Sape SAM TSUI ni??? Mesti korang pun x pernah dengar nama ni kan?? Apatah lagi saya!!

Dengan penuh perasaan ingin tahu....saya pun cubala try search more video of him dalam Youtube.....and you know what?? He is so amazing!! Wah....tak sangka saya dah jatuh cinta dengan suara dia...he's talented!! Apa yang special pasal dia ni.....dia bukan ARTIST, bukan PENYANYI, bukan CELEBRITY......but just a normal COLLEGE STUDENT of Yale that has no recording deal or any single yet!!! But man, he really got the voice and talents.....he can really sing beautifully....and i just can't get enough of HIM. Kalo korang search dia kat Youtube...korang boleh tengok dia nyanyi beberapa lagu yang korang pasti suka...misalnya Run by Leona Lewis, Thinking of You by Taylor Swift, Michael Jackson Medley, You and I Both by Jason Mraz dan macam2 lagi....

Sam Tsui is not ALONE?? If you like Sam Tsui...then you all harus kenal ngan kawan dia ni...KURTHUGO SCHNEIDER. Actually semua video, music arrangement and back up singer dalm video tu adalah atas usaha Kurt yang juga sangat berbakat dalm bidang musik (Tak heranla sebab dorang ni adalah pelajar dalam seni musik). Antara semua video lagu yang dia nyanyi dalam Youtube tu...saya paling suka "Don't Stop Believing".... atau Jangan Berhenti Berharap! Sedap juga tajuk lagu ni kan?! hehe....

**Sebagai kesimpulannnya.....akhirnya saya jumpa juga penyanyi asal lagu ni.....iaitu Journey..sebuah kumpulan veteran gteww...!! Tapi banding dengan penyanyi asal dangan Sam....I go for SAM!! Hehe~

Isnin, 25 Januari 2010

GOSSIP GIRL Vs GLEE

Hai...kali ini saya nak bercerita pasal orang2 yang suka bergosip dan orang2 yang suka menyanyi!! Yang mana adalah diri korang?? Hehe...

Pernah tengok tak cerita "Gossip Girl" dan "Glee"?? Actually dua2 cerita ini adalah the latest favourite saya baru2 ini....and actually I'm really addicted to both of these story....sebab tu la saya gigih letak dalam blog ni...hehe :)

Bagi yang tak tahu pasal dua2 citer ni kenala tengok sendiri dulu...baru la tahu kenapa saya cakap ianya addicted! Hehe...maybe bukan semua yang minat citer2 drama sebegini.....tapi bagi yang minat bab2 fashion, modern lifestyle, entertainment, musics, social and gossips..saya pasti korang mesti tergila2 kan cerita ni after the seeing first episode!! Believe it or not....try yourself!
Ahaks..

Nak tahu sikit pasal dua2 story ni? Okla....kali ini saya tak nak bagi full spoiler lagi la...nanti tak best la plak.....so saya just bagi bunga2 cerita ja ok?? Nanti the rest cari sendiri..!


GOSSIP GIRL diadaptasikan dari sebuah novel popular. Ia menceritakan tentang kehidupan remaja2 New York yang bersekolah di sebuah institusi elit. Cerita ini banyak mengaitkan isu2 percintaan, persahabatan, dadah, sex dan kehidupan remaja yang penuh dengan onak duri.

Sepanjang penceritaan, korang akan menemui seorang pencerita (narrator) yang tidak dikenali identitinya. Dia memegang watak sebagai "gossip girl". Segala isu serta huru hara yang timbul selalunya disebabkan oleh si "gossip girl" ini. Haha...dapat tak garis kasar citer ni?? So kepada korang yang taksub dengan dunia fashion dan gosip2 ni...memang sesuai sangat tengok cerita ini! Actually banyak pengajaran serta moral yang tersirat dalam drama ini...jadi tak rugi kalo menontonnya!! HEhehe..




GLEE plak merupakan citer teenager yang agak paling latest sekarang ni. Cerita ini berkonsepkan musical-comedy drama arahan Ryan Murphy (Nip/Tuck).

So bagi yang minat drama musical seperti dalam cerita High School Musical, korang pasti minat yang ini! Drama ini menceritakan tentang seorang cikgu yang berkerja keras untuk
menyelamatkan dan menaikkan semula nama pasukan kelab di sekolahnya yang kian pupus. Nama kelab itu ialah GLEE.

Berbeza dengan gossip girl, watak2 dalam cerita ini lebih menumpukan kepada "underdog
character". Namun itula kelebihan "Glee" sebab ia banyak menyentuh kehidupan sebenar remaja2 zaman sekarang. Penceritaan banyak menyelitkan unsur2 musikal yang dipetik daripada lagu2 popular masa kini...ditambah lagi dengan "underdog character"nya membuatkan Glee sebuah drama yang semakin naik popularitinya....dan juga membuat saya addicted menontonnya!


Sebagai kesimpulan...dua2 cerita ni memang sangat BEST and addictive. Nak download cerita ini dari internet memang mudah...tak payah susah2 cari DVDnya. So SELAMAT MENONTON!!

Jumaat, 22 Januari 2010

Mari belajar ABC!!



Ahaks.....bukan nak ajar huruf ABC...dan bukan juga nak menyanyi abjad ABC...kita bukan budak tadika yew! Haha.....

Ni nak bercerita sedikit pasal kisah semalam.....al-kisahnya bermula selepas habis kelas tu tiba2 kawan seorang ni (Alint namanya gtew) mengidam makan ABC. Kenapa?? Sebab dia feeling2 hamil kowt...oooops! Terlebih sudah......haha. Then, kitorang pun singgah jap kat kedai tepi jalan kat area Taman Semarak, Nilai untuk memuaskan nafsu beliau terhadap nikmat si ABC.

Sesampai je di sana, perkara pertama yang dicari bukannya kerusi atau meja yew...tapi jantz..gtew. Well, dah memang lumrah naluri manusia sejati...haha! Dah dapat target tu, barula kitorang cari tempat duduk yang berdekatan dengan si sasaran lalu dengan penuh keriangan mengorder ABC dan cendol. Wah...sedap sungguh menjamah juadah sejuk sambil menikmati pemandangan indah di depan mata!

Ok...cukup ngan cerita cikcur...kembali pada topik asal..ABC. Ada apa dengan ABC?? hehe...ABC adalah sejenis makanan yang cumanya terdapat di Malaysia ye.. Waktu kewujudan makanan pelik ini tidak dapat dipastikan sehingga kini...namun orang2 kita percaya ianya sudah wujud sebelum zaman kemerdekaan negara lagi. Tapi orang dulu2 tak la panggil ABC tu "ABC" ye....dorang panggil Ais Kepal (in m
y opinion maybe masa tu orang dulu2 tak mengenal lagi huruf ABC ye). Tak silap saya tempat ABC yang paling popular di Malaysia adalah Johor kowt... (correct me if i'm wrong)...hehe...


ABC (ais yang dikisar) biasanya di campur dengan cendol
ataupun kacang. Ada juga yang dicampur dengan ais krim (biasanya dipanggil ABC Special). Ada macam2 jenis ABC dijual sekarang, ada ABC perisa coklat la...ABC strawberi la...ABC Pak Haji Muthu...dan macam2 lagi la! Namun yang pasti...rasanya tetap sangat sedap ala-ala berlari di padang nikmatnya!! Hehe...jom ABC lepas nie....!!

NOTE: SAPE JEJAKA DALAM PIC TU??

Rabu, 20 Januari 2010

Zino sudah cipta BRAND baru?!?


"Apa....saya invented new brand? Layak ke? Hahaha..."
Mesti korang tertanya-tanya apa benda nie....Well, saya belum layak lagi nak buat model or brand baru ...but who knows satu hari nanti kalau ada rezeki kan? So jangan pening-pening kepala dulu...relax.....brand ni bukan saya yang buat....tapi DELL corporation yang buat....mesti korang belum pernah dengar kan?? Tapi bagi yang minat dalam dunia gadget atau IT mesti dah tau benda ni......atau maybe belum sebab still baru dalam pasaran lagi.

Macam saya ni bukanla die-hard-fan of gadgets and IT stuffs...but off and on...kadang2 tu "terminat" juga! Macam yang ini.....saya minat sebab reka bentuk dia yang sangat comel and elegan..bayangkanla kalo ada desktop sekecil comel ini....boleh dibawa ke mana2...mesti best!!
Dan yang menarik juga pasal dektop ini sebab dia menggunakan latest operating system iaitu Windows 7 dan juga Windows Vista, boleh support up to 1 TB hard disk capacity!! Lepas tu bukan bleh guna setakat kat PC saja ye, tapi leh gak sambng terus kat televisyen untuk tujuan hiburan u olz!! Best kan?!?
Nak tahu lebih lanjut pasal tech specification,

INTRODUCING..........Inspiron Zino HD!

Apa Inspiron Zino HD?? Bacala nie... (sumber dari http://www.dell.com)



"Introducing the new InspironTM Zino HD mini desktop computer. You’ll be amazed by how many powerful features are inside such a perfectly small 8" by 8" square."
  • Personalize with 10 optional interchangeable colors and designs
  • Its small form factor conveniently fits just about anywhere
  • Watch movies with HDMI and optional Blu-ray DiscTM Drive
  • Optional discrete graphics, up to 8GB memory1 and up to 1TB2 hard drive for amazing performance
  • Meets Energy Star® 5.0 Standards

So, ada minat tak?? hehe....yang penting nama brand pun sama macam nama saya kan?? Bangga la juga kejap sambil menunjuk-nunjuk kat kawan2 nie...haha...So kalo minat beli la...tapi tak sure lagi kat Malaysia dah ada atau belum. Setakat ni status unknown...begitu juga dengan harganya. Senang cerita, apa kata kita gi berkunjung kat cawangan DELL ?? Hehe... SELAMAT MEMBELI!